Att kunna själv

, På landet, när jag växte upp, löste man det mesta själv, alla deltog, var och en efter sin förmåga. Genom att vara med som små, lärde vi oss barn hur man skulle göra och hur saker och ting fungerade.

Då pappa inte enbart jobbade hemma på gården utan även körde ”borta”, han plöjde, slådde och tröskade hos ett antal bönder i byarna runt omkring, var det farfar som fixade en rad småsaker hemmavid. Det var farfar som hjälpte mamma i trädgården med att gräva och andra tyngre jobb, det var också farfar som fixade punkteringar på cyklarna och lagade trasiga stövlar. Som barn såg jag hur han gjorde när han lokaliserade hålet om det inte var så uppenbart stort att man direkt hörde eller såg var det var. Han stoppade den luftfyllda slangen i vatten och där det bubblade där var också hålet, sen var det bara att markera, ta fram raspen, solutionen och laglappar.

Det gör att jag alltid har känt mig trygg i att ta mig an den här sortens problem, då det har framstått som självklart hur man gör. I sommar, då det varit för varmt för att göra något tyngre jobb har jag fixat lite smått och gott. Jag har lagat punkteringar på cykeln och på cykelkärran då det inte hjälpte med att byta ventilerna. Det trixiga kan vara att kränga tillbaka däcket utan att slangen kommer i kläm, för då riskerar man att få göra om proceduren. Om man har lossat däcket kan man använda kroppen som hävstång och knät som redskap och behöver man inga mejslar eller andra vassa föremål. Och med lite såpvatten som smörjmedel brukar det gå att kränga tillbaka däcket.

Den här typen av praktiskt kunnande gör att man inte hela tiden behöver förlita sig på professionella utan man kan själv eller åtminstone vågar försöka. Idag finns ju instruktionsfilmer på nätet för den som inte har haft en farfar som har traderat kunskapen vidare till nästa och nästnästa generation.

Förebilder är viktiga och ger oss en uppfattning om hur världen ser ut, hur man gör och varför. Att använda händerna och inte bara hjärnan fördjupar också vårt kunnande och förståelse, även när det handlar om så simpla saker som att laga en punktering på en gammal cykelkärra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s