Slagtröskningen rymde ytterligare historia

Viss bilder rymmer ibland fler dimensioner än vad ögat uppfattar. Jag visade bilden som fångar farfar, hans lillebröder, Bernhard och Kalle, och farmors bror Gottfrid, på logen i en paus i slagtröskningen för min drygt 90-åriga faster. Hon berättade då hela historien om slagtröskningen. Det visade sig i lika hög grad vara glasbrukshistoria som jordbrukshistoria.

Bernhard, Gottfrid, Kalle och farfar tar en paus i slagtröskningen.

Bernhard, Gottfrid, Kalle och farfar tar en paus i slagtröskningen.

Det var bara råghalmen som slagtröskades enligt Ulla. All annan säd tröskades med ett tröskverk som drogs med en hästvandring, så långt tillbaka i tiden som hon mindes. Anledningen till att rågen slagtröskades var att den såldes vidare som förpackningshalm till Rosdala glasbruk. Och då gick det inte tröska den med tröska för den bröt sönder halmen. Den långa slagtröskade råghalmen nyttjades för att skydda lampskärmarnas kanter under transporten.

Glaspackning%20stor

Glaspackning vid Rosdala glasbruk. Enligt uppgifter i Nottebäcksarkivet är fotot från 1925.

I ett av de gamla ärvda fotoalbumen hittar jag den här bilden som visar  glaspackningen på Rosdala glasbruk. Albumet har sannolikt tillhört Ester och Emil, farfars syster och hennes man som bodde i Norrhult. Man se hur en av flickorna tvinnar halm runt skomakarlampskärmens kant.

På Nottebäcks hembygdsförenings hemsida har de ett fotoarkiv, där finns samma bild och där finns också flickornas namn nämnda.

Annonser

7 thoughts on “Slagtröskningen rymde ytterligare historia

  1. Hej! Intressant, hade inte någon aning om den kopplingen till glasbruket. Du råkar inte ha fler spännande bilder, särskilt från Ester och Emils album?

    Vi håller på att göra om lite på Nottebäcksarkivet nu, men jag lägger gärna upp en länk till detta inlägg vid bilden från glasbruket, om det är ok för dig?

    Hälsningar Eskil

  2. Ping: Glaspackning 1925 | Nottebäcksarkivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s